Vladimir Milutinović: DJB će radije na nove izbore nego sa SNS

Vladimir Milutinović
Vladimir Milutinović

U nastavku možete pročitati intervju sa Vladimirom Milutinovićem, filozofom i urednikom portala Dvogled.rs, koji je naša organizacija obavila u vezi sa predstojećim beogradskim izborima.

Koje su najbolje, a koje najgore stvari koje je trenutna vlast u Beogradu uradila u svom mandatu?
Pa ima ponešto dobro. Ja sam ljubitelj gradske arhitekture, pa mislim da je dobro što su neke fasade u starom gradu obnovljene. Takođe, možda je dobro što je niz ulica koje počinju sa Obilićevim vencem pretvoren u šetalište. Međutim, ova vlast u Beogradu je napravila toliko skandaloznih i kardinalnih stvari da to potpuno poništava sve što bi se eventualno moglo pohvaliti. Oni su još pre 2 godine, po svoj prilici, učestvovali zajedno sa drugima granama vlasti u suspenziji pravnog poretka u Savamali. Napravili su skandalozan projekat Beograd na vodi, gde je praktično bez naknade dato 100 hektara gradskog zemljišta privatnoj firmi. Ove brzinske obnove Slavije i Ruzveltove su izgleda katastrofalno izvedene. Bacanje para na novogošinju rasvetu je takođe skandal. Ukinuta su mnoga socijalna davanja koja su ranije postojala itd.

Da li verujete istraživanjima javnog mnjenja i, ako verujete, koja smatrate najtačnijim i najboljim sa analitičke strane?
Ne. Napisao sam svojevremeno i tekst o tom nepoverenju (“Kako da ubuduće čitamo predizborna istraživanja javnog mnjenja” na dvogled.rs). U našem sistemu, ne može se znati koje agencije za istraživanje javnog mnjenja rade istraživanja za stranke. Zbog toga je nemoguće proceniti da li su ljudi koji u medijima saopštavaju rezultate istraživanja u sukobu interesa. Po mom iskustvu, agencije bliske određenim strankama, povećavaju njihove predviđene procente, a smanjuju rejtinge rivala. Istraživanja, inače, veoma utiču na birače, pogotovo zbog pitanja prelaska cenzusa. U pitanju je, na neki način, legalna, legalizovana manipulacija.

Kako ocenjujete trenutno stanje u medijima?
Tako da gledam samo jedan kanal i kupujem jedne novine. Pink i Happy nemam na tv, nikad ne gledam vesti Prve ili O2. Tabloidi su, što reče Balašević, dno dna, nemoguće je zamisliti novine koje bi u većoj meri kršile novinarske standarde. Uvek mi je bilo interesantno zašto studenti novinarstva na FPN uče o nekim novinarskim standardima, ako će sutradan raditi u tabloidima? Trebalo bi da uče sve obrnuto.

Vladimir Milutinović
Vladimir Milutinović

Kakvu izlaznost očekujete?
Ne znam. Uvek sam smatrao da treba izaći na izbore, da je to izraz građanske svesti. Mada je u nekim situacijama opravdano i bojkotovati izbore ili precrtati listić. Građani imaju pravo na bilo koju od ovih opcija.

Kakav rezultat izbora u Beogradu možemo očekivati? Da li trenutna vlast pada?
Mislim da i to niko ne zna. Sudeći po predsedničkim izborima u Beogradu je oko 50% glasača i za vlast i za opoziciju. Izgleda da se kampanja sada zahuktava, baš juče sam prvi put na N1 video blok vesti iz kampanje za beogradske izbore. Kampanje su inače, pravi spektakl manipulacija i prodaje iluzije. Ne bi bila nikakva šteta sve to ne pratiti. Ali, bacam oko i na kampanju jer nada da bi neko mogao da se izdvoji uvek postoji.

Ukoliko cela opozicija osvoji malo više mandata od vlasti, koliko je realno da svi zajedno budu u postizbornoj koaliciji?
Mislim da bi realni problemi mogli doći jedino od Dosta je bilo, mada mislim da bi oni radije izazvali nove izbore nego išli sa SNS. Dveri su, takođe, ideološki nespojivi sa ostatkom opozicije, ali bi možda taj deo programa mogli da stave po strani.

Kakvi su Vaši dalji poslovni planovi?
Voleo bih da češće snimam emisije Dvogled Live za istoimeni YT kanal. Danas imamo situaciju da su zvanični mediji očišćeni od debate, a da je internet preplavljen pesudo-naukom, pseudo-analizama, nacionalizmom. Trebalo bi nešto uraditi povodom toga, ali to nije lako. U neku ruku, postoji opasnost da se “ravna zemlja” sa Youtuba prenese u Obrazovni program RTS, a da to niko i ne primeti.

Intervju je obavljen pisanim putem 02.02.2018.

Pomozite da nas svi čuju!

    Leave a comment