Jovo Bakić: Vlast dobija zbog lažnih opozicionara

Vreme
Jovo Bakić (Vreme)

U nastavku možete pročitati intervju sa Jovom Bakićem, sociologom, koji je naša organizacija obavila u vezi sa predstojećim beogradskim izborima.

Koje su najbolje, a koje najgore stvari koje je trenutna vlast u Beogradu uradila u svom mandatu?
Najboljih, pa čak ni dobrih, stvari uopšte nema, što je epohalno dostignuće. Najgora stvar jeste Beograd na vodi, praćen banditskim rušenjem različitih objekata u Hercegovačkoj ulici tokom izborne noći. Vlast je tu pokazala potpunu beskrupuloznost i odanost krupnom kapitalu i mafiji umesto sopstvenim građanima i Beogradu. U poređenju s tim, novogodišnja jelka je sitnica, iako bi u ozbiljnijim društvima gradonačelnik morao nakon takve afere da podnese ostavku. Fontana predstavlja vrednosni problem, jer izmešten je spomenik Dimitriju Tucoviću i zamenjen je jednom besmislenom muzičkom fontanom, opredmećenim kičom. Kada je kič u pitanju, nekakav beli mermer i kamen se koriste na nekoliko mesta po Beogradu, od Cvetnog trga i Obilićevog venca, Slavije do pijace na Banjici. Cvetni trg je osakaćen i naružen, Obilićev venac izvrgnut ruglu, Slavija unakažena (kada su shvatili da ne mogu efikasno da regulišu saobraćaj na Slaviji do izbora od toga su odustali), pijaca na Banjici je izgubila parking usled besmislene prazne betonske površine. Trebalo bi ispitati odakle se dovlači to belo gradivo i kome se i koliko plaća za njega. Naposletku, dahije su nas čitave prošle godine izvrgli saobraćajnom zulumu, pošto su shvatili da četiri godine nisu radili ništa, a da se izbori bliže.

Kako ocenjujete trenutno stanje u medijima?
Katastrofalno. Treba očekivati još rđavije u budućnosti.

Kakvu kampanju očekujete?
Odvratnu i zaglupljujuću.

Media centar Beograd
Jovo Bakić (Media centar Beograd)

Kakvu izlaznost očekujete?
Nisku.

Kakav rezultat izbora u Beogradu možemo očekivati? Da li trenutna vlast pada?
Nažalost, ne očekujem da će vlast pasti, jer u opoziciji ima dovoljno lažnih opozicionara, a ta činjenica dodatno deprimira njene potencijalne glasače.

Koja opoziciona lista ima najviše potencijala da zabeleži dobar rezultat?
Lista oko Dragana Đilasa.

Šta mislite o koaliciji Dosta je bilo i Dveri?
To je iskrena i istinska opozicija, ali za nju ne bih mogao da glasam iz vrednosnih razloga.

Ko od “manjih igrača” može da napravi iznenađenje?
Voleo bih da Ne davimo Beograd prijatno iznenadi. Trenutno im istraživanja javnog mnjenja ne daju nikakve izglede, ali oni se bave najozbiljnijim problemima ovog grada na jedan stručan i oduševljen način, pa zbog toga zaslužuju da nakon ovih izbora budu osnaženi prisustvom u gradskoj skupštini. Išlo bi to građanima glavnog grada u prilog, a nasuprot mafiji i krupnom kapitalu.

Ukoliko cela opozicija osvoji malo više mandata od vlasti, koliko je realno da svi zajedno budu u postizbornoj koaliciji?
Problem je što se mnogi lažno predstavljaju da su opozicija: “dr” Šapić, Luka Maksimović (koji se odmetnuo od mladenovačkih iskrenih, simpatičnih i čestitih Belih), vođa LDP-a. Osim toga, i među istinskom opozicijom ima ljudi koji se mogu ucenjivati, poput dvojice Dragana – Đilasa i Šutanovca.

Kakvi su Vaši dalji poslovni planovi?
Završavam knjigu o krajnjoj desnici u starim evropskim oligarhijama.

Intervju je obavljen pisanim putem 07.02.2018.

Pomozite da nas svi čuju!

    Leave a comment