Boban Stojanović: Nisam siguran da je beogradska vlast uradila bilo šta dobro za 4 godine

Boban Stojanović
Boban Stojanović

U nastavku možete pročitati intervju sa Bobanom Stojanovićem, doktorandom na Fakultetu političkih nauka u Beogradu i političkim analitičarom, koji je naša organizacija obavila u vezi sa predstojećim beogradskim izborima.

Kakvu kampanju očekujete?
Formalna izborna kampanja je uslovljena kontekstom izbora i svime što se do sada izdešavalo. Vlast je odavno u funkcionerskoj kampanji i maksimalno koriste gradske resurse koje im stoje na raspolaganju. Iako je takva kampanja formalno zabranjena, očigledno je da nema načina da joj se stane na put. Vlast kroz funkcionersku kampanju ustvari ima permanentnu kampanju koja se zasniva na prezentovanju onoga što je urađeno, a često to prelazi direktno i u prljavu kampanju jer se iznose procene i podaci za koje nisam siguran da su tačni. Uz takvu kampanju, vlast konstantno vodi negativnu i prljavu kampanju protiv opozicije. Uz pomoć medija koji su im bliski, prave balans u zavisnosti od situacije i potreba. Sa druge strane, opozicija iz svog ugla mora da vodi negativnu kampanju protiv aktuelne vlasti i to je potpuno očekivano i racionalno. Opozicija pokušava i da ponudi neka policy rešenja i vodi pozitivnu kampanju bez koje takođe ne može, ali za sada mi deluje da nisu dovoljno zašli u problematiku i nekako se svi vrte oko opštih obećanja. U tom smislu, ozbiljna policy kampanja izostaje. Takođe, sa druge strane – deluje mi da je kampanja trenutno smeštena na medije i društvene mreže u pogledu opozicije i da što pre moraju da krenu sa terenskom kampanjom iz koje npr. SNS nije skoro nikada ni izašla. U svakom slučaju, očekujem poprilično prljavu kampanju kako vreme bude odmicalo i kako se izbori budu približavali. Deluje mi da je opozicija opet “iznenađena” izborima, da nisu uradili ozbiljna istraživanja, da nemaju ciljane publike i targetovane socijalne grupe kojima se obraćaju. Naravno, postoje izuzeci, ali mi se čini da opozicija nije dovoljno uradila na pripremi kampanje i u vremenu pre formalne kampanje. Morali su odavno da imaju prepoznatljive kandidate, predstavnike partija/pokreta, razvijen i jasan politički program, poruke koje se šalju određenim grupama birača i permanentan razgovor sa biračima i rad na terenu.

Da li su mediji objektivni?
Teško je uopšte odrediti šta bi danas bili mediji u Srbiji. Ako bismo se držali objektivnosti, slobode izveštavanja i nepristrasnosti – na prste jedne ruke bismo mogli nabrojati takve, prave medije. Vlast kroz određene medije već godinama ima neprestanu kampanju, sa jedne strane nekritički izveštavaju o vlasti, a sa druge strane opozicija je konstantno pod udarom prljave kampanje. O zastupljenosti u medijima je suvšino i govoriti. RTS, a posebno Pink i Studio B su praktično partijske televizije čija je svrha promocija i propaganda u službi vladajuće partije, a to su ubedljivo najgledanije televizije. Takođe, dnevni listovi poput Informera, Alo-a i Srpskog telegrafa koji su među najčitanijima imaju isti pristup. Teško je govoriti o objektivnosti medija. U takvim okolnostima opozicija se može žaliti na pristup medijima, ali mislim da od toga neće biti koristi. Moraju biti svesni da će SNS morati da pobede u ovakvim medijskim uslovima i da se okrenu ka drugim sredstvima političke agitacije i promocije. Zato uporno ponavljam koliko je važan terenski rad i vidljivost među građanima.

Da li beogradska vlast pada na izborima?
Već duže vreme govorim da su beogradski izbori neizvesni kako god se izborni akteri grupišu. Međutim, odluka Vučića da se ne ide na parlamentarne izbore mi donekle govori da se očekuje da SNS bez većih problema uzme vlast i na ovim izborima. A nekako mi se čini na osnovu poslednjih šest godina da Vučić ne pravi greške kada su u pitanju takve odluke. Siguran sam da SNS ne može samostalno da uzme vlast u Beogradu, a da li će SPS biti dovoljan da se napravi vlast – ostaje da vidimo. Nekako i pored svega verujem da opozicija ima šanse da osvoji većinu odbornika. Ipak, možda me više od svega plaši da izborni rezultati npr. ne daju SNS-u i SPS-u dovoljan broj odbornika, a da onda uz pomoć odbornika sa nekih drugih lista – naprave vlast u Beogradu. Da zaključim, zaista i dalje verujem da su izbori neizvesni i da postoji šansa za promenu vlasti, samo nešto manje verujem nego pre nekog vremena imajući u vidu sve ostale činjenice i okolnosti.

Kakvu izlaznost očekujete?
Teško je ovde praviti predviđanja s obzirom da izbori u Beogradu nisu održani samostalno u ovakvom formatu. Od 2008. godine su bili vezani sa parlamentarnim izborima. S obzirom na biračko telo i značaj izbora, očekujem izlaznost na nivou predsedničkih izbora iz 2017. godine. Nisam siguran da postoji šansa za veću izlaznost. Jedino je 2008. godine izlaznost u Beogradu bila oko 60%. A mislim da je realna izlaznost daleko veća, ali zbog neurednih biračkih spiskova, ona nam u procentima deluje nisko.

Boban Stojanović
Boban Stojanović

Koje su najbolje, a koje najgore stvari koje je sadašnja beogradska vlast uradila u svom mandatu?
Nisam siguran da li mogu uopšte da nađem “dobre stvari” koje je ova vlast uradila u Beogradu. Mislim da ništa nije unapređeno, već da je grad u značajno lošijem stanju nego što je bio. Ako kažem da je bukvalno jedina dobra stvar koja je urađena to što po gradu postoje info table sa brojem slobodnih mesta u garažama – onda je sve jasno. A najgore stvari verovatno mogu da nabrajam u beskonačno: od bacanja para na najbesmislenije projekte i radove, sa ozbiljnim prizvukom korupcije u svim tim poslovima, preko potpuno ruinirane saobraćajne infrastrukture, apsolutno neefikasne gradske uprave i javnih preduzeća koje svoj posao ne rade kako treba, dodatnim unižavanjem položaja gradskih opština, preko bahaćenja komunalne policije, nerešavanja problema javnog prevoza i nastavka subvencionisanja iz gradskog budžeta, ostavljanja taksi kartela da funkcioniše kako je funkcionisao i do 2012. godine. Uz to bih mogao da navedem i značajna ukidanja servisa za građane koji su ranije funkcionisali, ali i niz dodatnih regulacija koje se uvode samo da bi neko izvlačio rentu i grad donosi odluke koje idu u korist određenim pojedincima. Dodao bih i niz odluka koje idu direktno protiv malih i srednjih preduzeća i preduzetnika. Umesto da omoguće i olakšaju poslovanje, grad je samo gušio ekonomski razvoj. Uz to, moram da navedem da je nivo bahatosti koji pokazuju gradski funkcioneri prevazišao svaku meru da je postalo toliko degutantno i neprijatno.

Na šta buduća vlast treba da obrati više pažnje u gradu?
Na sve navedeno u odgovoru na prethodno pitanje. Ukratko: decentralizacija grada, omogućavanje poslovanja i racionalizacija uprave, javnih preduzeća i servisa i usluga koje se pružaju građanima. I naravno, ukidanje besmislenih projekata i bacanja novca na nepotrebne stvari poput jelki, jarbola itd.

Šta mislite o raskolu u pokretu “Beli – samo jako”?
Očigledno je da je Beli promenio poziciju u odnosu na ono što je bilo u Mladenovcu i na predsedničkim izborima. Deluje mi da je očigledno pristao da bude deo neke “partijske” priče i da su ga zato njegovi prvobitni saborci napustili, odnosno ogradili se od njega. Svakako verujem da je Beli potrošena priča i da će doživeti krah na ovim izborima. Plašim se da je nakon svega Beli postao igrač vlasti i da njegovo učešće na izborima ima taj cilj.

Šta mislite o koaliciji Dosta je bilo i Dveri?
U ovom momentu mi deluje kao racionalna odluka. Samostalno ni jedni ni drugi nemaju cenzus u Beogradu i mislim da zajednički imaju šansu da osvoje odbornike u gradu. Da je Srbija normalna zemlja, njihove opšte razlike kada se gleda koalicija na lokalnom nivou ne bi trebale nikoga da zanimaju ukoliko imaju lokalni program i ciljeve usmerene na grad Beograd. Sada je samo pitanje da li će uspeti da opšte/globalne teme skrajnu sa strane i usmere se na lokalne politike gde su našli zajednički jezik. Postoji velika šansa da deo njihovih birača osudi ovu koaliciju, ali je na njima da se sada u toku kampanje zaista bave samo lokalnim temama i da tu koaliciju oroče na lokalni nivo. Nisu imali nekih drugih izbora ni jedni ni drugi i ovo im je pokušaj da prežive izbore u Beogradu sa kampanjom o novim i neukaljanim akterima koji se bore protiv korupcije, partijskog parazitskog sistema i koji su za transparentnost javnih finansija. Videćemo kako će birači reagovati na koaliciju i koliko će DJB i Dveri uspeti da kampanju usmere isključivo na lokalne teme.

Ko od “manjih igrača” može da napravi iznenađenje?
Nisam siguran da postoji šansa za ozbiljno iznenađenje na izborima. Od manjih aktera pokret Ne da(vi)mo Beograd može da iznenadi ukoliko pređe cenzus, ali nisam siguran da imaju realnih šansi za to. Videćemo šta LDP može da uradi sa mladom listom koju kandiduju, ali me ne bi začudilo da ostvare znatno bolji rezultat nego što je LDP imao prethodnih godina. Nisam siguran ni da DSS može da iznenadi, ali ostaje da sačekamo da vidimo kakvu će kampanju imati i da li mogu nešto ozbiljnije da urade.

Kakvi su Vaši dalji poslovni planovi?
Planovi su trenutno takvi da mi je prvi cilj da u toku 2018. godine završim doktorsku disertaciju i da se malo više posvetim naučnom radu koji je prethodnih godina trpeo zbog drugih poslova. Imam dugoročnu ambiciju da se profesionalno bavim političkim marketingom, ali za sada nedovoljno iskustva i znanja. Tako da je to poslovna ambicija koja ipak ostaje za neku malo dalju budućnost. A pitanje je i tržišta u toj oblasti i koliko uopšte politički akteri rade profesionalno politički marketing. Ostaje kao ambicija, a da li je izvodljiva – videćemo u budućem periodu.

Od svih istraživanja koja su do sada objavljena, koja ti deluju najrealnije?
Ja sam od onih koji vole da čitaju šira istraživanja, odnosno sami procenti glasova me manje zanimaju od nekih drugih stvari i mislim da bi političari morali što pre da se okrenu ozbiljnoj analizi istraživanja, a ne samo čitanja procenata. Ne mislim inicijalno da sva istraživanja služe da nekome podignu/spuste rejting, ali kroz jednostavna čitanja rezultata možete da vidite da li istraživanje ima za cilj da prikaže neku lažnu sliku. U tom kontekstu moram da kažem da istraživanje koje je skoro objavila Ninamedija u kojoj su Dveri samostalno bile preko cenzusa, a DJB samostalno jako blizu istog – meni makar deluje da su ti rezultati pušteni sa ciljem da odvrate ova dva politička subjekta od zajedničkog nastupa na beogradskim izborima. Postoji još niz sličnih istraživanja za koja mogu da pretpostavim da su objavljena sa nekim ciljem. Često se žalimo da agencije rade u nečijem interesu, a onda posle izbora vidimo da su bili jako blizu i da su istraživanja bila poprilično tačna. Moja preporuka čitaocima je da prate kladionice, one žive od kvota i uplata građana i njihove granice procenata na koje građani mogu da se klade su sigurno najbolja istraživanja.

Intervju je obavljen pisanim putem 28.01.2018.

Pomozite da nas svi čuju!

    Leave a comment